Så började det

På Café UH har det serverats kaffe sedan 1953 då EFS-föreningen i örnsköldsvik satte på en kaffekanna och skrev ”Öppet” på dörren. Man såg ett behov av en mötesplats för unga och en god idé föddes om ett hemtrevligt kvällsöppet ställe för fika och umgänge. ​Mötesplatsen blev Ungdomshemmet och det visade sig att satsningen var rätt. Besökarna strömmade till och ”fika på UH” var snart ett begrepp. I början av 70-talet byggde EFS en ny fastighet med kyrka, hotell och stora, moderna och funktionella cafélokaler.

Caféverksamheten växte med bredare sortiment och fler besökare. Pepparmackan som nu är en klassiker introducerades efter inspirerande resor i Etiopien. Kryddan till mackan, Baco-blandning, började importeras från den Etiopiska byn Baco och man startade även ett samarbete där barn och unga inom EFS samlade in pengar till Blindskolan i Baco. På 80-talet var det dags för förändring igen. Köket renoverades, inredningen byttes ut och man byggde upp en glassbar som blev en omedelbar succé. Slutligen ändrades också namnet till Café UH.

​ Idag är Café UH fortfarande ett hemtrevligt kvällsöppet ställe för fika och umgänge. Att träffas på Café UH blir lätt en vana och vi är glada och tacksamma över att ha anledning att fortsätta förvalta och utveckla den goda idén som föddes för snart 60 år sedan. ​

Välkommen in till oss!

 

Några bilder från Café UH under åren som gått. Vill du se caféet och våra konferensrum i 3D-presentation från 2017 så kan du det också. Klicka på länken för 3D-visning på menyraden eller längst ned på sidan! Erik Hägglund som finns på bild var med och startade Café UH. Här med fru Aina.

Aina och Erik Hägglund