Om oss

Tillfälligt STÄNGT på grund av brand! 

Söndagen den 4 juni brann vår altan och uterummet. Branden började på altan och spred sig sedan uppåt mot kyrkans lokaler. En suverän insats av brandbekämpare under större delen av natten, gjorde att elden inte spred sig mer eller vidare till andra fastigheter. Många fönster gick sönder i släckningsarbetet och mycket vatten pumpades in i lokalerna som blev nästan helt totalskadade av rök, vatten, gaser och eld. 

Våra lokaler håller nu på att saneras och vi har hämtat oss efter första värsta chocken. Nu ser vi framåt mot att öppna igen, även om det dröjer en tid.

Följ oss gärna på sociala medier, där vi gör inlägg nu och då.

Vi ses! 🙂

Om oss och vårt Café UH

Café UH är ett ställe där du kan komma och bara vara, träffa kompisar, ta en fika eller kanske plugga -en mötesplats för alla åldrar. Du får gärna köpa både fika och mat under tiden, men det är inte det viktigaste. Vi önskar att UH ska vara ett ställa där man möts och trivs och som man kommer tillbaka till. Det har vi också märkt genom åren genom alla gäster som återkommer och de nya som hittar till oss.

På den här sidan kan du också läsa mer om oss och hur allt började när man inom EFS-kyrkan fick en vision om ett ställe för ungdomar med fika, bra öppettider och där man bara kunde vara.

Välkommen hem till oss!

Vår stolta historia

På Café UH har det serverats kaffe sedan 1953 då EFS-föreningen i Örnsköldsvik satte på en kaffekanna och skrev ”Öppet” på dörren. Man såg ett behov av en mötesplats för unga och en god idé föddes om ett hemtrevligt kvällsöppet ställe för fika och umgänge. Mötesplatsen blev Ungdomshemmet och det visade sig att satsningen var rätt. Besökarna strömmade till och ”fika på UH” var snart ett begrepp. I början av 70-talet byggde EFS en ny fastighet med kyrka, hotell och stora, moderna och funktionella cafélokaler.

Caféverksamheten växte med bredare sortiment och fler besökare. Pepparmackan som nu är en klassiker introducerades efter inspirerande resor i Etiopien, där EFS under olika perioder hade flera missionärer. Kryddan till mackan, mama Asters goda kryddblandning (Bakokryddan), började importeras från den etiopiska byn Bako och man startade även ett samarbete där barn och unga inom EFS samlade in pengar till Blindskolan i Bako. På Ungdomshemmet kokades pepparsås till hungriga gäster och man sålde även kryddan för att hjälpa blindskolan. På senare år är det utsatta kvinnor i Addis Abeba som hjälper till med försäljningen av kryddan och som då får ekonomisk hjälp.

På 80-talet var det dags för förändring igen. Vi renoverade köket och inredningen byttes ut och man byggde upp en glassbar som blev en omedelbar succé och slutligen ändrades också namnet till Café UH. Lokalerna har gjorts om ännu en gång och de senaste förändringarna skedde i konferensrummen som nu är fräscha och funktionella.

Idag är Café UH fortfarande ett hemtrevligt kvällsöppet ställe för fika och umgänge. Att träffas på Café UH blir lätt en vana och vi är glada och tacksamma över att ha anledning att fortsätta förvalta och utveckla den goda idén som föddes för nästan 70 år sedan.

Välkommen hem till oss!

Vi har en 3D-presentation från 2017 där du kan se caféet och våra konferensrum. Här nedanför ser du några foton från 1970 talet och framåt.

Här  finns mer information om EFS-kyrkan i Örnsköldsvik och även om Solbacken, en camping och kursgård, som EFS driver.

personal på UH
om oss
Arkivbild som visar UHs tidiga inredning
Arkivbild som visar UHs gamla disk
Arkivbild som visar dukning inför luciafirande
Ikon checkruta

Vår webb använder cookies för en bättre webbupplevelse.